🔎 Подагра – це захворювання обумовлене порушенням метаболізму сечової кислоти, що проявляється у вигляді гострого або хронічного запалення суглобів внаслідок відкладання в них кристалів сечової кислоти.

Починається захворювання з гострого артриту І плюснефалангового суглобу стоп. Біль виникає переважно вночі, великої інтенсивності.

📍 Щоб протистояти подагрі потрібно почати з правильного харчування, дотримуючись якого можна уникнути гострих нападів рецидивів артриту, покращити самопочуття та якість життя.

👉🏻 Рекомендації по дієті:
🔸 Виключення з раціону: м’ясо молодих тварин, м’ясні копченості та консерви, печінку, нирки, мізки, холодці.
🔸 Жирну солону, копчену рибу, рибні консерви, ікру рибну, заливну рибу.
🔸 Бульйони, відвари, екстракти: м’ясні, рибні, курячі, грибні.
🔸 Спиртні напої (особливо пиво, вино, лікер);
🔸 Кремові торти і тістечка;
🔸 Солодкі газовані напої і солодкі соки;
🔸 Обмеження вживання солі до 3 г. на добу;
🔸 Помірне споживання кави (до 3 чашок на добу) і чорного шоколаду (до 50 г на добу).

👉🏻 Споживати:
🔹 Достатню кількість овочів та фруктів, цільнозернових продуктів;
🔹 Достатнє споживання рослинних масел;
🔹 Достатнє споживання молочних продуктів (сир та сири жирності не більше 20%, молоко та кисломолочні продукти жирністю до 50%);
🔹 Крупи, макаронні вироби: будь-які в помірній кількості;
🔹 Лужні мінеральні води;
🔹 Приправи – оцет, лавровий лист, кріп;
🔹 Хліб пшеничний і житній.

📍Спосіб приготування страв: відварні, парові або на грилі.

📍 Під час гострого подагричного артриту рекомендується споживання води до 8-16 склянок на добу та уникати вживання алкоголю, м’яса, морепродуктів.